BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Aug 24, 2009

Santapan ramadhan

Santapan ramadhan

15 comments:

Ahmad Syahril said...

salam ramadhan...

aku bz sket la ni... pi kursus... hehehe...

aku nak share sket psl kursus ni... kursus kawen laa... uhuk3... dah tua baru nak pi kursus...

aku kursus kat hasani management... sabtu kat kulim... ahad kat sg petani... alhamdulillah ustaz2 yg bg ceramah mmg power2... jelas dan terang... santai dan menawan... yg ikut kursus... ada yg muda... ada yg sedang... ada yg taraf datuk pun ada... hehehe... tp yg plg byk... yg mai bpsgn laa... siap naik moto skali lg... tu yg kureng sket...

ditakdirkan Allah aku sorg ja awang yg skematik sket... salin nota... yg lain aku tgk... stedi je... psg telinga ja... malu gak mula... tapi dah niat nak tuntut ilmu... so biar pi laa...aku dok pikir... jgn ikut depa... depa pandai hang ni lembab sket... so aku pun salin laa...

hari last... sesi last... tetiba ustaz ali masuk... dia bg kertas soalan... dia suruh jwb... kalo tak lulus kira tak lulus kursus... cuak gak aku...

tgk soalan dia... lega... tanya psl mksud kalimah syahadah... rukun islam... rukun iman... mana rasul dan malaikat... perkara batal wuduk... perkara yg bleh rosak akidah... lafaz ijab qabul... aku pun bkn terer sgt tp soal fardhu ain yg asas ni insyaAllah aku bleh jwb...

rupa2nya ustaz tu gempaq ja... saja ja nak suruh peserta jwb abih... mmg semua jadi kelam kabut... pulun tulih jwpn... ustaz pandai... dah abih baru dia bgtau... hehehe...

tapi... masa jwb soalan... ramai golongan lelaki yg tak tau jwb... maybe sbb panik wallahualam... tapi ramai yg dok pulun tanya aku... aku rasa tak selesa sket mula2... ya la.. kata test... mana bleh tiru... bulan ramadhan lak...

yg membuatkan aku sedih... bleh aku kata... kebanyakan geng laki... ada yg tak sure maksud kalimah syahadah. maybe panik kot... dok tiru aku. siap ambik kertas aku lg... aku nak tulih pun payah... ada yg kata lupa... ada yg kata... "ni yg aku lemah ni..."... maybe panik kot...

rukun islam rukun iman... aku tulih laju... so tulisan mcm cakar ayam laa sket... so depa tanya aku apa ni (apa yg aku tulih)... aku pun jwb ringkas puasa (aku tulih berpuasa di bulan ramadhan)... depa tanya lg... aku agak geram sbb aku pun byk soalan lg tak jwb... aku pun jwb... "skrg ni bulan apa? so takkan puasa bln kemerdekaan kot" dgn nada gurau dan senyuman (dlm hati sabo jela)...

nama malaikat... sbb aku dah kalih page lain... depa tanya aku... aku pun sebut laju sambil dok tulih... "israfil, izrail, mikail, jibril...". ada sorg mamat ni pun ckp... slow2 sket... aku ni bab2 nama malaikat ni mana nak tau... kalo tanya nama ahli kumpulan nirvana tau laa jgk... skali lg aku bengang dan aku jwb... "ok hg tulih laa nama ahli group nirvana tu..." dgn muka dah start jg muka skupang... tapi depa dok pulun tanya gak... aku pun jwb laa dgn kaedah slow motion... byk lg laa soalan... sabar je laa...

persoalan kat sini... yg aku heran... ustaz2 yg bg ceramah hebat... jelas terang santai tegas... semua ok alhamdulillah... dah terang dah semua yg tanya dlm soalan tu... tapi awat ada ramai lg tak tau??? lg 1... aku kesian kat depa (diri aku sama)... dah nak kawin... tapi fardhu ain pun tunggang langgang lg... adakah ni punca byk kes penceraian skrg???

sedih bila pikir... tang mana silap... so aku bwk kisah ni skadar utk renungan bersama... moga sama2 kita dpt cari jln pnyelesaian n sama2 usaha cegah benda ni... hrp2 generasi anak2 kita nanti tak serupa tu laa... insyaAllah...

p/s: thanks utk tips2 ramadhan... santapan ramadhan... kat sini alhamdulillah... tiap2 subuh ada kuliah ramadhan... ada tadarus... aktiviti2 ramadhan... rajin masjid2 kt kulim ni alhamdulillah...

Ahmad Syahril said...

tambahan... maaf byk2 sbb menyemak ruangan komeng hg... aku takdak blog sendiri (atas alasan tertentu...hehehe) so tpaksa la guna blog hg... maafkan ana...

Ahmad Syahril said...

huhu nampak semak pulak blog hg dgn ayat pjg aku... maafkan saya...

kali ni aku nak share psl kuliah subuh pagi td... xingat nama ustaz tu... tapi imam masjid kat kedah laa...

aku cuma nak share bahagian yg aku tertarik... psl didikan anak... 7 tahun pertama kita belai dgn kasih syg... 7 tahun kedua kita disiplinkan dia dengan agama... 7 tahun ketiga kita jadi sahabat rapat anak... selepas tu kita biarkan dia buat keputusan sendiri... mak ayah cuma pantau dan tegur kalo ada yg tak kena...

p/s: huhuhu rasa risau nak jadi suami ngn bapak... bkn senang... tapi kena ingat "bkn senang nak senang, bukan susah nak susah"...

Anonymous said...

xpe semak yg bermanfaat..hehe

~akuhamba~

Park Chick said...

Syah-xkisah pun...hang tulis ja pe2pun. hehe.baguih3..belajaq ilmu rumahtangga byk ckit, pas kawin pelan2 la hang praktikkan.

akuhamba-betol3...hang bila nak kawin

pck-nak tambah bini lah

Anonymous said...

de org minang chek kawin..

~akuhamba~

Ahmad Syahril said...

~akuhamba~
de org minang chek kawin..??? hehehe...

Anonymous said...

ayatnya cmni..'kalu de org minang chek, chek kwin la'...huhu, ish

~akuhamba~

Ahmad Syahril said...

hurrmm...sapa patut pinang sapa nih? chek tak paham laa...hehehe...

Anonymous said...

saidatina khadijah RA meminang Rasulullah SAW..

p/s: so..

~akuhamba~

Ahmad Syahril said...

ooo lagu tu kaa... tapi zaman laa ni pyh sket nak jumpa cm saidatina khadijah RA meminang Rasulullah SAW... maybe bleh jumpa... tapi susah sket...

la ni nak kawen pun "terpaksa" buat walimah besaq2... padahal bleh je kalo nak bjimat... tapi zaman laa ni... susah nak ubah... huhuhu...

p/s: cmna nak ubah???

Anonymous said...

mulakan dgn diri sndiri..kalo syah lum kawin lg, mse ko kawin nnt xyah wat knduri besaq2, kecik2 je, jnji jmput aku, pelamin xyah, mkn beradab xyah, kalo ko pmpn, xyah de duit hantaran..heh, pe aku bebel ni,,

p/s: sori2 byk sgt ckp ni

~akuhamba~

Ahmad Syahril said...

huhuhu thanks akuhamba...

niat di hati mmg nak buat cmtu... nak start ngn diri sndiri dulu... tapi apakan daya... mmg kenduri kawin aku... tapi yg urus bkn aku...

nak buat kecik walimah... mak ckp org kampung kena laa jemput... sbb dok dekat... nanti tarik muka pulak... huhuhu... tgk kenduri abg aku dah laa... bkn tak mao jemput tapi terlupa... dah masam muka sampai arini... so nak kalo nak buat kecik kena pilih2 laa tetamu... lagi payah... sian mak pak aku kena pulau kang... sayang depa...

aku dah usaha takat yg mampu... dah puas pujuk... so insyaAllah pelamin nanti xdak, mkn beradab xdak (tapi pengantin kena mkn jugak)...

huhhh aku laki laa... hantaran pompuan tu bkn apa... cthnya cm aku pihak pmpuan letak 7000. maksudnya... 7000 tu buat depa kenduri... utk makan catering je pun dah kena ada plg kurang 5000... nak gotong royong sni suasana kampung dah kurang dah... nanti sian makpak pulak... pastu sewa kanopi lg... takkan nak dok atas tikar je kot... cmpur tu cmpur ni... benda yg penting2... mau kena ada 10ribu... so 7000 tu kira pihak laki support sket... yg pmpuan kuar baki 3000... so kalo takdak duit hantaran... pihak pmpuan kena tanggung sndiri laa...

aku pun tak setuju semua ni... awat tak... nak kawen kena ada duit byk baru boleh... so mesti ada cara nak atasi benda ni... cuma kalo aku sorang2 ja... pyh laa... tu tak masuk sedara mara lagi... huhuhu... sedih2...

so... aku cuba kurang apa yg mampu insyaAllah... cuma aku rela berbelanja lebih asalkan makpak aku tak susah... asalkan depa tak sedih... tu je dlm kepala aku skrg...

Anonymous said...

betol3..usaha takat yg mampu

~akuhamba~

Ahmad Syahril said...

terima kasih saudara akuhamba...

suka baca komen ko... :)