BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Aug 28, 2009

Pakcik terkam si AraB..Pakcik terkam si Uztaz

Malam tadi abis solat tarawikh...pakcik terkam si mamat arab.pakcik pun speaking ala broken


"salam alaik (dia jwm slm alaik)...sorry, they are performing solat witir.If I follow them but with performing solat tarawikh..can or not?"

"sure2..can".

Baru beberapa minit sebelum entry ni dipostkan...pakcik sedang bagi makan kat WaKaP pakcik kat petrol station.WaKaP xnak pose. Abih je isi minyak (Primax 95-formula baru tu,isi petronas je, shell dah lama boikot) pakcik nak start moto..ternampaklah ustaz Rahim (Bekas pensyarah kat UPM tengah bayaq nak isi minyak, dia ni power bab2 syariah kekeluargaan, sempat ikut kuliah dia kat surau). Maka pakcik start moto dan parking depan petronas tu. pakcik terkam dia pulak.

"Assalamualikum ustaz".pakcik menguntum senyum supaya tenggelam cahaya dosa dari muka pakcik.

"Waalaikumussalam, apa khabar?"dia sambut salam.bersih tol muke dia, pakai pencucui muke cap apa ntah

"Baik...mmm,ustaz nak tanya ckit"

"Boleh2".jawab ustaz.boleh aje..kalo pakcik..hehe..konpem xleh sebab xtau nak jawab

"Kalo solat tarawikh dah abis, yang buat 8 la, pastu tengah solat witir,kalo saya niat tarawikh dan jadi makmum,leh ke ustaz"

"boleh2..xde masalah".ustaz jawab

"kalo dia buat 2 je la kan, kalo tiga xboleh kan ustaz"pakcik confirmkan lg

"ha..betol2...3 xleh"ustaz jawab

"ok..terima kasih ustaz, selamat berpuasa"

"sama2..ni nak kemana ni"ustaz tanya.mungkin dia nampak pakcik tergesa-gesa. Pakcik xmo dok lama2, takut2 dia leh baca air muka pakcik yg banyak dosa ni.malu.

"nak pergi upm"jawab pakcik

Pakcik senyum dan beredar.alamak lupa nak bagi salam da.

so, kawan2..kalo tempat hangpa wat 8 rakaat..pastu dia sambung witir..dua tu leh la ikut jd makmum (walopun niat tarawikh)..kalo dia wat 3..xleh la ikut.pakcik mmg dok wat dah..tp pakcik ada penyakit sikit..kalo org tanya mula la was2..Alhamdulillah dah dapat kepastian.renung2kan,selamat beramal.

pck-teruskan antar doa untuk mamat, doa mamat anda tentukan

2 comments:

aishah_conteng_je said...

mekasih pakcik~

=)

Ahmad Syahril said...

alhamdulillah...thankiu my fren...

maka betul laa kalo bilangan rakaat imam kurang dari kita...kita tak boleh ikut...

dah jelas... terima kasih atas pkongsian...