BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Dec 30, 2010

Malaysia vs Indonesia






Photo kat atas: Masa hari sampai kat hotel penginapan (28 12 2010)
Sambutan hangat ala2 red-carpet dari penyokong Indonesia terhadap skuad piala suzuki kita. Terbaik. Kita pun taklayan TimNas dorang camni."Terbaik"




Photo kat atas: Masa latihan ringan kat perkarangan hotel penginapan 28/12/2010
Minat sungguh depa kat team kita. sambutan ala2 ManU yang tengah wat latihan. Kita tak p latihan kat ngan stadium..orang dia dah berulat dok tunggu nak bagi sambutan. Depa tlg bawa p tempat latiahn len. Pastu bas pulak jam..depa baik hati, antaq kita balik hotel.


Photo di atas: Sambutan meriah ala2 kenduri kahwin di perkarangan stadium. 29/12/2010

Photo di atas.Bukan gambaq sebenar...tapi ilustrasi amor aka kereta perisai yang dinaiki oleh skuad Malaysia masa nak p stadium malam tu. 29/12/2010. First class kawalan keselamatan dia bagi. Kalau tanya pemain kita, mesti dorang ada feeling cam nak p berjihad.




Nah. itu dia..kata2 semangat untuk TimNas dorang. Untuk skuad kita mereka cukup "bersopan-santun."


Pakcik-Pakcik antara lautan kuning yang membanjiri stadium bukit jalil. Antara layanan kita kat dorang masa depa mai...
1. Depa lepak kat Palace of Golden horses "je". takdak sorang pun peminat kita p sambut depa. "teruk " sungguh orang kita. Kalau ada pun ada la mamat2 indonesia yang dok mancing kat mines tu dok jengok kot pagar.

2. Depa dapat latihan tempat best. Jangan kata peminat, media kita pun tak p bagi "sambutan". "teruknya" orang kita. Bas kita lambat sikit p amik depa p tempat latihan (depa nak ngadu kat AFF). Tapi nasib baik depa tak tempuh jam, ada polis bagi laluan cam vip.

3. mamat2 indonesia relaks je lalu-lalang, membeli-belah kat perkarangan hotel. Orang kita wat tak layan je. tak mcm kat tempat dia, dia layan 'kaw2' . teruknya orang kita. bagi senyum je.ish2.

4. Kita bawa depa guna bas "je". Polispolis escort bagi tak jam. Tu je kita layan depa.tengok depa, baik hati...bawa kita naik keta perisai..selamat...semut pun xleh masuk.

5. Dalam stadium? kita la yang paling ceroi. Langsung tak sopan ngan depa. Tau dak..ada peminat kita provok depa.camni bunyi kat banner tu "100% Malaysia".teruk kan orang kita. Tak jaga mulut langsung. Tengok depa sopan je. Berlapik je cakap.

6. Masa kat bukit jalil..kita gila dok jerit gol3...kat stadium depa pun kita jerit gol.tengok depa sopan. kat tempat kita tak jerit2 golll pun. Kat tempat dia je jerit..tu pun 2kali je.

nasihat pakcik...penyokong skuad Malaysia.."contohilah' semangat dan layanan penyokong Indonesia. Kepada media Malaysia..sopanla sikit..tiru media depa.warassssssssss

Dec 28, 2010

Gangguan sekSIAL-4th class minded




Usaha ganggu tumpuan pada perlawanan akhir Piala Suzuki JAKARTA: Aktres seksi terkenal Indonesia, Julia Perez (atas) yang terkenal dengan panggilan 'Jupe' berikrar mengganggu tumpuan pemain Malaysia dalam perlawanan kedua final Piala Suzuki AFF di sini, esok.

Jupe kesal dengan tindakan peminat bola sepak Malaysia mengganggu pemain Indonesia dengan melakukan ‘serangan’ laser ketika perlawanan pertama di Stadium Bukit Jalil, Ahad lalu.
Oleh sebab itu, dia akan membalas dendam dengan mengenakan
pakaian seksi yang nampak dada bagi mengalihkan perhatian anak didik K Rajagobal. Perkara itu disuarakannya ketika dihubungi wartawan Indonesia yang kemudian membuat soalan susulan sejauh mana dia serius dengan hal berkenaan. “Ya, saya serius. Biar semua pemain bola sepak Malaysia buta. Saya akan pakai baju belahan dada supaya mereka buta. Ini adalah laser ciptaan saya,” katanya lagi.

Pakcik-alamak...kalaulah dia datang masa kat bukit jalil kan best.hahaha. Rasanya bukan pemain Malaysia saja yg rabun, silap2 TimNas Indonesia pun ikut rabun. Lagi parah pengadil ngan penjaga garisan. lagi parah pak Bambang pun juling.Haha...Stadium yang penuh nanti pun sunyi je..sebab semua xfokus match..dok fokus benda lain. is3...kesian..4th class minded.

Dec 16, 2010

Tanah Tumpah Darahku II

Baru sampai ja time ni...pusing2 jap tengok lubang masuk...haha




Geng Malaysia bergambaq dengan geng Vietnam



Ni la 'mat sood' yang temankan pakcik...dua2 single lagi


video
Ni video masa cari port kat dalam stadium...baik punya port


Muka-muka kebanggaan selepas match
menang beb 2-0

Sayang tak amik gambaq masa pakcik and geng tengah sembahyang Maghrib...atas batu interlock tu..huahuahua...sapa yang nak tlg amik, silap2 kamera pakcik kena songlap. Agak menyedihkan mungkin sekitar 10% je kot yang solat. yang lain tu luaq marhalah kot.Jamak. Bola2 gak beb...solat jangan lupa.

Dec 14, 2010

Tanah Tumpah Darahku


hehe...aku perlukan sedikit hiburan walaupun hari2 penuh dengan hiburan


Dec 8, 2010

HIJRAH DA NUSRAH

'TANPA HIJRAH HIDAYAT TAKKAN TERSEBAR'


'HIJRAH TANPA USRAH, HIDAYAT TERHAD SEBARANNYA'

'HIJRAH BERTEMANKAN NUSRAH, HIDAYAT AKAN TERSEBAR SELURUH ALAM'

Setiap hari kita melalui satu perkataan yang amat besar 'HIJRAH'

LIBAT DAN SIBUKKANLAH DIRI DENGAN USAHA HIJRAH DAN NUSRAH

SELAMAT TAHUN BARU..TERLEWAT DAA

Nov 8, 2010

Peparu semput



Aku termenung sambil menghadap tembok konkrit yang menempatkan keluarga manusia dari rumpun yang berbeza. Mereka ini luhur jiwanya. Merentas laut yang jauh, buat mengutip rezeki yang ditakdirkan gugur di sini. Sesekali terasa rindu untuk memijak kaki ke tanah tumpah darah ibuku. Kembali ke persekitaran yang menyambut aku suatu tika dulu. Di bawah redup dedaun rimba, di bawah lindungan atap rumbia yang meyelit di celahnya bilah-bilah cahaya matahari. Peparu alam yang masih segar sihatnya menghembuskan angin yang menyentuh kulit tipisku tika itu.

Itu cerita dulu-dulu. Di sini, di persekitaran baru, aku tenang. Biarpun, anginnya dihembus peparu yang sudah uzur. Cahaya matahari di lindung konkrit yang keras. Aku tenang, biarpun tidur beralaskan kain yang dilipat. Seringkali, tidurku memohon bantuan hembusan nafas dari peparu plastik. Biarpun nyamuk-nyamuk sering membintatkan kulit. Biarpun tetangga sering melagukan irama-irama yang hanya mungkin mententeramkan hati mereka. Aku tenang.

Jiranku di kampong sebelah terpaksa mendayung rakit. Kasihan.

Sahabatku di kampong sebelah, entah madi entahkan tidak. Entahkan minum entahkan tidak. Biarpun khabarnya, air sudah mencecah seinci rongga nafas. Airnya memenuhi ruang rumah tanpa perlu dibayar.

Jiranku di jajahan berbeza terpaksa mencatu nafas yang disedut. Kasihan.

Sahabatku di kampong sebelah, entah berasap dapurnya entahkan tidak. Entahkan bernafas entahkan tidak. Biarpun khabar yang dibawa, api memanas tanpa perlu dibayar. Udara yang dulunya tak Nampak, kini jelas di mata.

Belasungkawa…



Oct 25, 2010

Hidayah

Adik ipar Blair peluk Islam

BOOTH  berdiri di hadapan Big Ben  di Medan Parlimen  London ketika tunjuk perasaan membantah Akta Jenayah Terancang 2005 yang baru.
BOOTH berdiri di hadapan Big Ben di Medan Parlimen London ketika tunjuk perasaan membantah Akta Jenayah Terancang 2005 yang baru.
Dapat hidayah ketika kunjungi masjid

LONDON: Adik ipar bekas perdana menteri Britain Tony Blair yang juga penyiar dan wartawan Lauren Booth, 43, mengumumkan beliau memeluk Islam enam minggu lalu selepas mendapat hidayah.
Lauren, adik tiri kepada isteri Blair, Cherry, berkata beliau kini memakai hijab ketika keluar rumah, bersolat lima kali sehari dan pergi ke masjid setiap kali mempunyai kesempatan.
“Saya tidak lagi makan daging babi atau minum arak. Saya juga membaca al-Quran setiap hari dan kini sudah sampai ke halaman 60. Sudah 45 hari saya tidak meneguk arak, paling lama dalam tempoh 25 tahun.

“Ajaibnya, sejak memeluk Islam saya langsung tidak teringin menyentuh arak, sedangkan sebelum ini saya akan minum sekurang-kurangnya dua gelas setiap hari,” katanya yang dipetik akhbar Daily Mail.


“Tiba-tiba saja saya berasa tenang dan gembira. Sejurus tiba di Britain, saya terus mengambil keputusan memeluk Islam,” katanya.
Mengenai kemungkinan untuk memakai burqa atau penutup muka, Lauren tidak menafikan akan berbuat demikian pada masa depan.

“Siapa tahu ke arah mana dan hala tuju mana Islam akan membawa saya seterusnya?” katanya.

Lauren sebelum ini diketahui sebagai seorang yang bersimpati dengan Islam dan menghabiskan banyak masa bertugas di Palestin.

“Saya kagum dengan keteguhan dan keindahan agama ini,” katanya apabila ditanya mengenai Islam. – Agensi

Oct 6, 2010

Bukan mahu 'berpolitik' mengganggu rumahtangga-mu tetapi sekadar pandangan orang yang berada di luar rumah



Bukan mahu 'berpolitik' mengganggu rumahtangga-mu tetapi sekadar pandangan orang yang berada di luar rumah

Malaysia’s most famous writer....has criticized the current BN model of governance in her interview with....

She said frankly that “check and balances do not belong to the people” under the present system which may lead to possible abuse of power in the future.

“The government has also come out to say that if it is found to be corrupt or incompetent, it should be voted out, because it deserves it. At the same time, the current administration knows that the ruling Barisan Nasional (BN) cannot exist in its current form indefinitely. The party is engaged in a process of self-renewal, but self-renewal to their image. This leads to the perpetuation of a trusting citizenry that has received no real political education. Trusting power is a terrible thing. You are better off distrusting power in the long-run,” she wrote.

There is no viable opposition in Malaysia to check on the BN regime which remains in control of all the institutions of the state, including the media, police, civil service and grassroots organizations.

She added that the right to demonstrate is important because “it is people’s way of expressing sentiments and ideas in avenues that are not otherwise open to them.”

“The government always retorts by stating that such voices should be expressed in Parliament and that such individuals should join politics. But democracy does not require one to join politics and speak in Parliament. People should be free to express their views. Of course, a line should be drawn when violence and vindictiveness come into play.

The BN regime has introduced repressive laws of late such as the Public Order Act forbidding even a solo protest on the usual flimsy grounds of “public order and safety” to perpetuate its political hegemony forever.

With the time running out for BN strongman Mahathir, it remains to be seen if his successors are able to continue the same system of governance in Malaysia for long


Respon pembaca


  • 007 James Bond:

    树倒猢狲散 (pinyin: shù dǎo hú sūn sàn)
    Literally: When the tree falls, the monkeys scatter.

  • 2 Oldest Politicians On Earth:

    Can we still continue to improve with the 87 years old man Mahathir considered as “THE OLDEST LIVING POLITICIAN ON EARTH”?

    Another, our head of state, the PM at 85 years old is also the “OLDEST HEAD OF STATE AMONG OECD COUNTRIES AND ON EARTH”

    Despite only at 53 years old, Malaysia is feeling very very old.

  • Bird Talk:

    Due to very old age i.e. at near 90 years old, the old man is blocking and holding up everything.

    He is mainly causing uncertainty to the future improvement and development of the people in this country.

    Still reluctant to give up his power and position, the future of this country looks BLEAK.

  • Sad, Sad, Sad:

    A very weak PM being led by a very old man.

    Observe and Judge for yourself…not the past, “OUR FUTURE IS THE MOST IMPORTANT.”

  • Not Catherine Lim:

    Is this all that ... can manage?

    “She said frankly that “check and balances do not belong to the people” under the present system which may lead to possible abuse of power in the future.”

    What does she mean by the present system leading to possible abuse of power in the future?

    That abuse of power has already taken place in the past, and it continues to take place now.

    And for such cowardliness, ... also gets to be proclaimed to be Malaysia’s most famous writer?

    Famous for what? For toeing the line so that she gets to keep her job?

  • fear my thoughts:

    Buddha said: “Everything changes, nothing remains without change.”

  • Glock:

    Never ever trust any politician.
    Look at
    DrM 45 years ago and look at him now, history is peppered with example of people like him, a fix maximun term like what advance first world practice is a good deterrent for despot and dictator but guess who will oppose such a system? I know for sure, North Korea, Myamar, China and of course Singapore, indo and malaysia.

  • Melo_Melo:

    Until I can afford a flat, BN is going down ……


  • WTF:

    @Bernard Chan

    Aiyoh! Bernard Chan ahh! Bernard Chan!

    Read this again, please!

    [QUOTE]
    The government always retorts by stating that such voices should be expressed in Parliament and that such individuals should join politics. But democracy does not require one to join politics and speak in Parliament. People should be free to express their views. Of course, a line should be drawn when violence and vindictiveness come into play.
    [UNQUOTE]

    Next time, please read before you comment lah!


  • MatilahMalaysia:

    The disservice that Mahathir has brought to Malaysia,
    a. He is not magnanimous. He pursues, imprisons and bankrupts opponents who disagree with him.
    b. He is mean.
    c. He is an arrogant academic snob. Being a scholar he looks down on people who are not so
    academically gifted.
    d. He is unforgiving. Cross him and he remembers it for life. He goes out of his way to persecute people
    who disagree with him.
    e. He is unrepentant. He never admits to mistakes and believes he is infallible.
    f. He is blind. He cannot accept that his son is not prime minister material and that his daughter in law is
    not wealth fund manager material.
    g. He has a blighted view of human nature. To him everyone and everything can be bought and has a
    price tag attached.
    h. He is a coward. He talks big but gets others to do the dirty work.
    i. He is a hypocrite. He talks against corruption but installs a system of legalized corruption. He talks of
    nepotism in neighboring countries but ignores the nepotism that he practices in Singapore.
    I can go on but there is the danger that I might in frustration throw the keyboard at the computer screen! Nobody disagrees that he has done a lot for
    Malaysia. Yes a lot of good and a lot of damage too. Malaysia is in danger of losing its character and soul. Mammon is the new god. We have been politically castrated, blinded and rendered impotent by an egoistic megalomaniac. It might take a long time to get rid of the poison in the system and build a vibrant and engaged civil and political society. Firstly, we must rid ourselves of the DrM is Almighty syndrome. Otherwise, Malaysia is doomed to be another Burma or North Korea.