BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Jun 22, 2009

Menantu, Mertua dan Dot3



On the way pakcik nak panjat tangga2 ke syurga sepulangnya dari surau, pakcik terdengar suara halus dari bawah tangga.Haaaa..pelbagai persoalan menerjah kepala pakcik. Bunyi gerangan apakah itu?Hantu?Pontianak?Langsuir?Bigfoot?F1?Baby tak berdosa?

Bunyi yang merayu-rayu tu membuatkan bulu2 tengkok pakcik meremang. Atas dasar lelaki yang berjiwa kental dan berani (tak macam perempuan, provok ni), pakcik memberanikan diri mengintai di bawah tangga. Jeng3...ha kantoi...anak kucing baru lahir rupanya.cehh...wat saspen pakcik je anak kucing ni.lempang kang.pakcik tak jadi nak lempang, bila pakcik terasa aura menekan dari belakang. pakcik menoleh, hehe mak kucing dok usha pakcik dengan renungan curiga. pakcik senyum sambil melambai tangan kat kucing tu. Mak kucing tu pun berlari-lari mak ke arah anak dia...anak2 kucing senyap mengisap susu.Terharu pakcik tgk kasih-sayang mak kucing tu. Pakcik pun intai2..cari pak kucing..haram...lubang idung pun xnampak. Pakcik intai2 lagi...cari mertua kucing...haram...ekoq pun xnampak.

Kecewa dengan sikap samil lewa pak kucing and mertua kucing, pakcik pun meneruskan memanjat tangga2 ke syurga. sampai kat rumah, pakcik pun bagi salam sambil membuka pintu.

Assalamualaikum ya ahlul bait.aikk..xdak jawapan.mana family pakcik ni.owh..lupa depa p jalan2.

Dipendekkan langkah pakcik masuk ke bilik, tgk mesej bertalu-talu kat henset.

Mafhum mesej lebih kurang
"saya risau ni macam mana nak masuk ngan mertua n family sebelah bakal suami' lg satu mesej "saya risau ni macam mana nak masuk ngan mertua n family sebelah bakal isteri'. Serentak je mesej depa ni, pertanyaan yg sama lak tu, macam berjanji je tp depa ni xpernah kenai pun. Hmm...musykil2


Keh3...uhuk3..betoi3..benda ni la antara benda yg paling merisaukan kontraktor-kontraktor yg baru nak wat masjid. So, pakcik yg season ni terpaksala memberi ilmu NJJ (nasihat jarak jauh).

Macam ni...pertama-tamanya hangpa kena sentiasa bermanis muka (bukan bermuka-muka),sesetengah mertua ni saje nak test menantu dia. Bila bergurau-gurau jgn kita yg terover,terbahak-bahak lebih2 lak..control ayu dan macho hangpa. Taula hangpa baru kawin, jangan la dok memerap dalam bilik ja, dok lawan kira tahi lalat pulak.

Menantu perempuan ringan2kanlah tulang untuk mejenguk kat dapur tp barang diingat jgn nak take over kuasa kat dapur pulak. Jangan berlagak nak jadi nakhoda dapuq pulak. Wat keja runcit2 dah la kecuali kalo diarahkan untuk mengambil alih stereng dapuq tu. So, belajaq2la masak yg simple2 pun cukup la,jangan sampai nak goreng teloq pun tgk resipi lak..kalo pakcik,pakcik siram minyak panas je menantu camtu.uhuk3.

Menantu lelaki cobalah coba folo keja bapak mertuaku. jangan dok wat pasai p tebas pokok2 depan rumah dah la. Silap tertebas pokok tongkat ali bapak mertua hangpa,xpasai-pasai ada yg bertongkat lak. Silap tertebas pokok kacip fatimah mak mertua hangpa,xpasai-pasai ada yg kena banati ngan kacip lak. Lepak2la ngan mertua atau family lain kat depan TV, kalo pak mertua minat gusti..layan je la walopun hangpa xpaham satu apapun. Semak latar belakang pak mertua tu, kalo dia bekas tentera pandai2la bukak tajuk...tau2 hangpa dah bertepuk tampaq dah..cam member pulak.Jangan terover dah la. Paling penting kalo hangpa berlainan harakah ngan pak mertua janganla nak jadi Yb pulak. Diam2 duduk sudah la.Tak kisah la hangpa matahari ka, bintang ka, bulan ka, digital balance ka, dacing ka, timbang-kati sekerap ka...jangan sesekali dok berdebat.

Kalo perempuan yang kawin ngan anak mak camne pulak.haaa..kantoi. kalo situasi camni..hangpa jangan dok tunjuk hangpa lebih kenai laki hangpa dari mak dia. Sat lagi dok cerita kat mak mertua lak laki hangpa suka makan itu-ini.dalam hati dia mesti bengkek je "cam aku xkenai anak aku". Kalau nak tolong berkemas rumah tu jangan la sampai nak ubah2 susunan ke kaler ke...skodeng2 la pe yg mak mertua hangpa suka. Yang paling penting bagi service yang terbaik kat laki hangpa, wat suami tersenyum je, hepi je...mak mertua hangpa pun akan rasa.."hmmm ok kot menantu aku ni".

Kalo lelaki yang kawin anak bapak..pandai2la adjust cam situasi kawin anak mak tu.penat pakcik nak tulih banyak2.

pe2hal pun sentiasa bersangka baik ngan mertua n family pasangan hangpa. Sentiasa doakan yg terbaik untuk depa...Allah pasti akan satukan hati hangpa semua.

Kepada kontratktor2 yang baru nak wat masjid, persiapkan diri dari segenap penjuru. Masjid bukan untuk dibina saja tp untuk diimarahkah, untuk diramaikan makmum. Pastikan aktiviti yg hangpa wat kat masjid hangpa tak mengganggu aktiviti2 kat masjid mertua hangpa.selamat bermasjid

pck-cam nak wat masjid baru je

9 comments:

Ahmad Syahril said...

hurm...hurm...tips yg bermanafaat utk kontraktor2 masjid insyaAllah...maka dgr sini wahai golongan yg tgh usaha nak bina masjid...persiapkan diri kamu dengan iman,ilmu,amal, dan akhlak. Moga2 masjid yg dibina merupakan masjid yg terbaik yg kamu mampu bina insyaAllah...

aku - menghitung hari...1..2..3..

a.t.u.l.a.s.c.a. said...

tips santai yang best...thnx pck! pck, kalo rase2 nak bina masjid baru tu....pertama2nya, kene pastikan masjid yang pertama takkan terpaksa dirobohkan yer...bukan sng pck...

Nurul 'Uyun Binti Ahmad said...

salam... masjid untuk diimarahkan, bukan untuk dilawati pelancong seperti di terengganu tu.. hampeh betui kalau msjid hanya untuk dilawati kan pakcik? hhmmm.. tengkiu2, ana menuju ke arah menjadi kontraktor..

Anonymous said...

sebelum - senang ckp

slps - uwaa..sshnye..huhu

Ahmad Syahril said...

Btol ckp Anonymous...sblm mmg senang laa ckp..dh lps baru tau...huhuhu...tapi pepun mau tak mau...kena gak hadapi...takpa...insyaAllah pasangan ada utk ckp... "susah senang kita bersama ye"...tak kisah laa sorg kat semenanjung sorg kat borneo pun...jiwa tetap bersama. ada btol??? hehehe...

Ahmad Syahril said...

iklan jap...
pakcik...try bukak blog ustaz zaharuddin...ada entry yg wat aku tertarik...saja nak suh hg baca...just nak tau pendapat hg cmna...huhuhu...

http://www.zaharuddin.net/content/view/842/72/

Anonymous said...

ape la salahnya kita mengalah ngn mak n pak mertua..xrugi pun

hormat..hormat..dan terus hormat

sabaq...sabaq..dan terus sabaq

~akuhamba~

Park Chick said...

Syah
hang kontraktor kelas pa A,B,C?hehe.moga jodoh hg dicepatkan.

atulasca
wat karya berat2 org xpaham..kena santai2.moga dapt manfaat. masjid baru tu dalam pertimbangan,uhuk3

nurul
siapa yg jadikan masjid tu pelancongan? kalo setiap org yg p berjemaah, solat, zikir2..xde jadi pelancongan la dalam tu.semuanya terletak kat jemaah yg p situ.

anonymous
pakcik tau sapa ni.cakap mmg senang nak wat mmg susah. susah tp xmustahil.

akuhamba
benar3...sabaq3..hormat3..beralah3...doa3.

pck-moga dpt manfaat dr n3 ni. hmm..

Anonymous said...

potpet..potpet..potpet..hehe