BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Nov 15, 2009

Down syndrome or “Down syndrome”


Syndrome ni berlaku bila berlaku masa-elah kecik je kat kromosom dalam genetik kita yang kesan dia sangat besaq. Manusia normal dia akan ada 23 pasang kromosom aka 46 kromosom ,23 dari mak dia dan 23 lagi dari bapak dia. Tapi orang yang kena down syndrome ni dia ada pertambahan dalam kromosom dia, tambah satu je pulak tu (sakit ati la xdak partner), la ni kromosom jadi 23 pasang+1 aka 46+1. Pertambahan ni terjadi kat kromosom 21 (istilah sains dipanggil trisomy 21). Yang peliknya si minah 23 ni didatangkan dalam pakej 23 kromosom, xdak pulak yg datang 23+1 atau 23 ½. So, bukan salah ibu mengandung. Yang pelik tapi benar, si mamat beckham pulak yang berenang dengan flagella tunggal, memang sah-sah pakai jersey 23.bukan 23+1 atau 23 ½. So, bukan salah bapak tak pakai tuttttttt (xlepas lembaga penapisan, susah a nak ngajaq cmni..semua nak tauliah).

Maknanya semua orang ada potensi untuk mendapat anak yang mengalami down syndrome. Risiko dia 1 baby dari 800 kelahiran. Yang berketurunan ada penyakit ni dinasihatkan membuat pemeriksaanlah kat janin kamu ye. Yang kawin lewat sangat tu hati-hati la, risiko hangpa nak dapat anak yang syndrome ni agak tinggi berbanding yang kawin muda. Kawin muda jangan kata takdak risiko,ada…orang kawin muda berisiko dapat anak ramai. Kalau anak kamu 800, bermakna sorang ada kemungkinan kena penyakit ni. Kawinla muda-muda, cepat-cepat dapat baby, insyaAllah sihat. Syukur, alhamdulillah.


Syndrome dikesan berlaku kat alam rahim lagi, so bila lahir memang dah ber-syndrome. Budak yang ada syndrome down biasanya kan mengalami masalah seperti berikut (sikit je sebagai contoh);

1. Fizikalnya pendek

2. Kecacatan mental yang ringan/sederhana

3. Penyakit jantung kongenital

4. Kecacatan pertumbuhan bahagian pencernaan (contohnya xdak dubur)

Dari segi sains, kalo baby lahir xdak syndrome ni maknanya sampai ke tua la dia tak kena syndrome ni, sebabnya… Syndrome dikesan berlaku kat alam rahim (copy paste ayat kat atas). Tapi hangpa yang lahir dalam keadaan normal seadanya..jangan hepi sangat…hangpa pasti akan mendapat jangkitan “Down syndrome” jugak. Kalo tak hari ni, esok hangpa kena…tunggu masa ja. Punca penyakit nil eh jadi macam-macam…contohnya; frust bercinta, kena marah ngan bos, gagal peperiksaan, prob bertimpa-timpa, diuji ngan macam2…so hangpa kena sedaq simptom2 penyakit ni.

Symptom dia sama cam Down syndrown kat atas tu. Budak tua yang kena “down syndorme” biasanya kan mengalami masalah seperti berikut;

1. Fizikalnya pendek (fizikal pendek=tak berkeyakinan), malas je nak kerja, malas nak belajaq, pendek kata malas serba-serbi, rasa down je…”down syndrome” la tu

2. Kecacatan mental yang ringan/sederhana (hanpa akan meracau-racau, nak fikir pun buntu, cakap sorang2, dunia terasa gelap-gelita padahal terang-benderang, terasa sunyi dalam keriuhan, mandi takbasa, rasa down je…”down syndrome” la tu

3. Penyakit jantung congenital (jantung berdegup pun ala2 je, muke pucat je tak cukup oksigen, badah lemah2 sebab tak dapat oksigen, lemau la senang cakap, rasa down je…”down syndrome” la tu

4. Kecacatan bahagian pencernaan (hangpa mula makan xlalu ataupun makan berlebih-lebih, jarang buang air, kentut busuk, , rasa down je…”down syndrome” la tu

Kalo hangpa dah mula rasa ada gejala-gejala ”down syndrome” ni, cepat-cepat p berubat sebelum terlambat. Tak kira nak mandi bunga ke, mandi sunat ke, mandi kerbau ke…watla pepatut.

*si mamat beckham (dulu kat real Madrid , beckham pakai jersey nomoq 23)

pck-selalu gak kena "down syndrome" ni, nasib baik leh kawal.

18 comments:

Anonymous said...

kena kawin awai la ni ek pakcik..hehe

Park Chick said...

betoi3..kalo redy je cpt2la hangpa kawin.

surauku masuk paper
http://www.sinarharian.com.my/selangor/content/story6008093.asp

a.t.u.l.a.s.c.a. said...

salam pck,lame benar rasanya xbagi komen kat page pck...alhamdulillah baru abih pktikal...emm...ini mcm gejala penyakit bila dah "wajib kawen" ja...:P

p/s:- tulisan pck makin mantop! tahniah!

Ashaabul Kahfi said...

Salam park chick..jadi doktorla pulak skrg...

Park Chick said...

atulasca
wasalam...tahniah.tgu posting la ek. macam2 penyakit, ubatnya dalam agama.taat Allah ikut Rasul. yg pasai talak baiah tu..pakcik menggeletar dengaq isu ni, bukan meletakkan hukum, ekspresi diri terhadap sesuatu, pakcik bersetuju ngan ustat zaharudin.

ashabul kahfi
hehe...kalo doktor dia cakap pasai ubat2 kimia, tapi pakcik lebih sesuai dgelar tabib nujum..keh3

naja tun said...

pakcik pon kna kawen awai la..haha

nohas said...

very scientific..biar merendah diri, jangan selalu rasa 'rendah diri'..

Ahmad Syahril said...

haahhh... daku terlambat baca... tapi takpa... janji dpt baca... hurrmm... ada yg berguna utk aku... tapi... err... yg jarang buang air ngn kentut busuk tu... tmasuk dlm simptom2 gak ke? ada ke yg kentut wangi? hehehe...

p/s:pkck selalu kena gak downsyndrome = pkck selalu gak kentut busuk ek??? hehehe...

aishah_conteng_je said...

adakah diriku bersindrom down walaupun kromosom alhamdulillah sihat2 belaka?

Anonymous said...

pakcik xsenonoh..kentut dpn org, busuk lak tuh

Ahmad Syahril said...

hehehe sori pakcik... baru perasan tersilap... ayat sepatutnya cmni...

p/s:pkck ckp "selalu kena gak downsyndrome ni"... pkck tulih downsyndrome = jarang buang air/kentut busuk... so pkck selalu gak kentut busuk ek??? hehehe...

Anonymous said...

pakcik, sy rs sy mkn byk (berlebih-lebihan) dan sy rs s gemokk..

downsindrom ke tuh?

p/s: pkcik kan nujummm

~akuhamba~

Burung Hantu said...

oh ini,

mitosis / meiosis.

sains biology. tingkatan 4.

Park Chick said...

naja
a'a nak tambah lg satu

nohas
betoi3...biaq merendah diri walopun tinggi jangan meninggi dir walopun rendah

syah
xde maknanye kentut wangi. kentut muka baru tau..hehe

aishah
"down syndrome" ni tak berkait ngan kromosom tp berkait ngan hati nurani

anon
xelokla kentut depan orang..kurang biadap namanya

akuhamba
tu alamatnya dua penyakit iaitu terkena buatan orang (angau) +aneroksia=down syndrome

burung hantu
xtaula form berapa punye sukatan tapi down syndrome kena kat baby and "down syndrome" kena kat suma orang. burung hantu pun "down syndrome" gak,asyik berkokok kat bulan je

Ahmad Syahril said...

hehe kentut kat muka??? maen kasar nmpk... huhuhu...

Pak Lang Biotik said...

haha.. ahmad syahril...

jgn la marah.. penah kena ke? =p

tp masih ok kalau di muka tp masih krg ummph..

kalau kena kat muka yg edisi Mr. perumal mesti berbuih mulut ko.. hehe..

Ahmad Syahril said...

jgn diungkit kisah mr perumal itu... huuuhhh....

Anonymous said...

best ni..

Wahai Isteriku!
Aku ada terlalu banyak perkara untuk dikatakan padamu.
Moga Allah beri ganjaran padamu bagi pihakku dan bagi pihak umat Islam.
Kau sungguh bersabar bersamaku
dan kau berdiri bersamaku melalui segala kesusahan dan pancaroba,
dengan kesabaran dan ketabahan.
Darimu aku mendapat sokongan yang aku perlukan untuk meneruskan Jihad ini.
Aku berikan kau tanggungjawab ke atas rumah pada 1969, ketika kita mempunyai 3 orang anak-anak kecil hidup di sebuah bilik, tanpa dapur, tanpa peralatan. Apabila keluarga semakin besar, anak-anak membesar dan tetamu-tetamu kita bertambah, kau bersabar dengan ini....dan banyak lagi kerana Allah, juga ketaatan padaku sebagai suami.

Aku berdoa moga Allah memberi ganjaran padamu bagi pihakku. Jika tidak dengan kesabaranmu, aku tidak akan mampu menanggung beban ini seorang diri. Kau adalah isteri yang redho dan tidak mementingkan kebendaan dan kau tidak pernah merungut kerana kekurangan kebendaan ini. Kau juga tidak pernah boros ketika kita mempunyai sedikit kesenangan.

Kehidupan Jihad adalah kehidupan yang paling menyeronokkan,
bersabar dalam kesusahan adalah lebih baik daripada hidup mewah.
Bersabar dan redha dengan apa yang ada, Allah akan mencintaimu.
Jangan kau inginkan apa yang dipunyai oleh orang lain,orang akan mencintaimu.
Qur'an penghibur kehidupan, tahajjud, puasa sunat, memohon keampunan;
semua ini menjadikan hati jernih dan ibadah manis.
Cukup dengan keperluan asas, benda-benda halal, menjauhkan diri dari kelihatan 'hebat' dan
berlebih-lebihan membawa keamanan dan ketenangan pada hati.
Aku berdoa pada Allah semoga kita disatukan kembali di Syurga seperti Dia menyatukan kita di dunia.

[As-syahid Dr.Abdullah Yusuf Azzam]
12 Syaaban 1406H, 20 April 1986

~yang xsuke soya~