BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sep 8, 2009

Fadhail mengumpat

Khas untuk bacaan sahabat2 blog pakcik yg mungkin terdedah kepada serangan makian atau umpatan...mungkin jugak sedang bercita-cita untuk mengumpat atau memaki.


Anonymous said...

sbb x brani ckp r ak post komen.. wohooo.. gotta ask us 1st how-on-earth ak leh komen gtu2 an..

tuut
(nama dsensored), i'm way to young than u.. yup!! LICGAS~
u were hurting urself, n ur family also.. u act like a girl-moaning like hell!


once it might be your faith, bt then thrice doesnt make u innocent. u are GUILTY! dont use religion as an excuse-sbb tu la ak cm haram je nk hamok kt ko..


ko wat cm ko pathetic=ak pggil le ko pathetic. ak mmg sokong layla arr, ko shallow.. way to shallow darl

1/9

Anonymous said...

my last visit to ur page darl.. buang karan jeh dok sound ko (blergh).. mkin rmai yg da bnci nmpak.. hoho!!
x sume ape yg kte wat tu betul..ko pun taw kn ape yg ko wat.. saje ske sakitkn hati-ko da x sayng dri ko ke? tp ko taw je ALLAH SYG KO..alles klar? sbb tu ak kte ko pathetic..n i'm not proud of saying that darl
last adioss-1/9

Anonymous said...

kejadah ak xske ko
darl tu ak perli ko weyhhh..cane ko bleyh prasan lak neyh.. ak xske ko weyh.benci meluap2!!!

mmg ak budak tp otak ak lg well-functioning dr ko-
HAPLESS!!

ayla said...(p/s: pakcik-bukan nama semenaq, diedit utk tidak mengumpat)

fathinz: cantek ke? patut perasan best sgt cik Tuttt(Nama disensoredkan)

eleh, kau bukan mengaku, tp mintak simpati.
tp sedikit sebanyak sedar pun.
aku memang tak kenal kau, tapi aku cuma tak suka bila kau ganggu hak orang dan tulis seolah2 kau tu yg teraniaya.

come on la, memang kau salah.

Komen pakcik

kAta-kata makian ni pakcik dapat dari blog salah sorang sahabat blog. Hmm..leh tahan jugak la cara budak2 (confirm pakcik lg tua dr dorang) ni memaki hamun. Ini bukan calang2 orang ni leh maki cmni…kurang2 pun ada diploma dalam bidang caci-maki, tapi tgk dari gaya dia luah maki tu bukan ex-dip ni..ni mest bachelor with hons. ni-pengkhususan caci-maki.

Pakcik bukan nak caci-maki kat sini walopun semenaqnya pakcik membesar dalam suasana caci-maki…cukuplah satu patah kata dari mulut pakcik untuk membuatkan kepala menyembah bumi. Itulah sebabnya pakcik lebih suka berdiam diri..ada betoi en.Mokhtar, akuhamba, syah, paklang.

Kat sini pakcik Cuma nak senaraikan sebab-musabab sesorang tu tertarik untuk mencaci-maki;

1) Pahalanya dah terlalu banyak, so dengan mengumpat dan caci-maki dia bolehla mengurangkan beban pahala yg dia tanggung. Biasanya dia akan attack org yg dia xsuke sebab pada pendapat dia pahala dia akan dapat kat musuh dia, dan musunya akan merana menahan beban pahala free. Pakcik mengalu2kan sesapa tuk mengumpat n caci-maki pakcik…pakcik ni pahalalifter..boleh angkut suma pahala tu.

2) Dosanya terlalu cikit, so bila dia ngumpat n caci-maki maka dapatlah ditambah dosa2 yg dia jinjing. Habis pahala dia dpt kat mangsa umpatan maka dosa mangsa caci-maki akan dapat kat dia…so mesti la dia hepi untuk terus istiqamah mengumpat n caci-maki.

3) Dia si pengumpat aka si pencaci merasakan org yg dia nak maki tu terlalu kurang pahala…so dengan mengumpat dia boleh sedikit-sebanyak menolong menambahkan pahala mangsa umpatannya tadi

4) Dia jugak merasakan dosa org yg dia nak ngumpat n maki ni terlalu banyak, so dia nak tolong kurangkan dosa mangsa umpatannya tadi.

Setakat ni la pakcik senaraikan fadhail2 yg diperoleh oleh pengumpat aka pemaki dan mangsa umpatan atau mangsa maki. Pakcik suke dan berbesar hati untuk menjadi mangsa umpatan..sesiapa yg bermurah hati…silakanlah. Kepada mangsa2 umpatan atau makian..anda harus berbangga kerana si pemaki dan pengumpat terlalu amik berat pasai anda. Ucapkanlah terima kasih untuk setiap makian dan umpatan tu. Dan sebagai tanda terima kasih, hangpa doakanlah hidayat utk dorng.

3 comments:

Ahmad Syahril said...

hehehe minta izin nak copy paste masuk blog aku... aku bz sket akhir2 ni... tak sempat nak taip...

aishah said...

pakcik..
mekasih ye..
aishah sikit pun tak kesah diorang nak maki macam tu

ok.
tipu.
aishah memang sedih sikit
sebab tulisan aishah selalunya untuk nak kuatkan aishah.

dan komen mereka untuk benda yg dah lama aishah tinggalkan dan cuba bina kekuatan buatkan lutut aishah lemah balik.

ingat perasaan saat aishah tulis semua tu~

syukran pakcik
sungguh dunia perlukan sahabat seperti kamu.

dan untuk ahmad syahril juga.

terima kasih dari hati

Park Chick said...

Syah-xkisah,copy je..xyah minta ijin pun xpe

Aishah-harus bersyukur bila jadi mangsa fitnah but harus akur kalo jadi mangsa umpat.

pakcik-hmmm