BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Aug 23, 2010

Aku Kenyang dalam Puasa



Terik siang membakar kulit iman,
Perut seperti biasanya,
Keroncong irama berdendang,
Tekak turut serasa,
Berkeriyut irama bergendang

Namun,
Irama ini tenggelam dalam angin siang,
Dihapus sendawa mata yang kekenyangan,
Ditimbus beban telinga yang bergadang,
Dilupus lelah lidah yang mengemam



sekadar gambar hiasan (18PL)

Anda mahukan perubahan?

‘kenapalah susah sangat nak berubah?’

Rasanya ramai yang dihinggapi sindrom susah nak berubah. Mesti ramai di antara kita yang nak tau jawapannya. Mudah je jawapan bagi persoalan ni

‘Kita terlalu ambil mudah dalam bertaubat’

Kata cerdikpandai aka ulamak…

‘orang beriman itu melihat dosa-dosanya seakan gunung yang datang menghempap sedangkan orang yang tidak beriman lemah iman melihat dosa-dosanya seakan lalat yang hinggap’

Kita terlalu memandang mudah akan dosa yang kita perbuat

Cubalah untuk melihat dosa seperti gunung yang menghempap

Ketika bertaubat wujudkan perasaan di bawah di dalam diri anda

1) Jauhi lorong-lorong yang menyorong kepada dosa

2) Elakkan jiwa-jiwa yang menggoda kepada dosa

3) Sibukkan diri mengira dan berkira nikmat Allah

4) Sibukkan diri berbual dan bualan hebatnya Allah

5) Menangis di dalam sujud

6) Merintih di dalam gelap senyap

7) Menangis bila dosa menghendap

8) Beristighfar bila dosa melarat

Pck- Terlalu sukar untuk menulis, tetapi untuk memenuhi permintaan, daku tunaikan…ini yang termampu

4 comments:

she-G said...

like it (tak reti nak wat tnda tngan best)

Anonymous said...

mn entri yg tu

Anonymous said...

tQ memenuhi permintaan

fitrah

aishah_conteng_je said...

wah2..memenuhi permintaan peminat


tak tertanggung beratnya gunung


isk~