BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Jun 1, 2010

Matemati Mudah walaupun dalam PPSMI

Sekadar gambar hiasan-jangan politikkan


Pakcik sangat lemah dalam ilmu matematik...hari ni 1jun2010, pakcik sedang membuat kira2 matematik mudah. Mujur ada kalkulator di sisi, sangat membantu.

Matematik mudah

Kalau umur aku cuma 120 tahun, aku dan menghabiskan 1/3 dari usiaku...dan hanya tinggal 80 tahun untuk aku habiskan.

Kalau hayat aku cuma 80 tahun, aku dah menghabiskan separuh dari usiaku...dan hanya tinggal 40 tahun untuk aku habiskan.

Kalau hayat aku cuma 40 tahun 20 hari......aku dah menghabiskan 99 % dari usiaku...dan hanya tinggal 19 hari untuk aku habiskan.

kalau hayat aku cuma 40 tahun 20 jam...hari ni adalah hari terakhir aku...dan hanya tinggal lebih kurang 10jam untuk aku habiskan.

bagaimana nak aku habiskan usia yang masih bersisa...kalau hayatku 120tahun...nampaknya masih panjang perjalanan hidup aku..masih sempat ber'joli'.tetapi agak mustahil umat akhir ini mencecah umur sebegitu 'season'.
...kalau hayatku 80 tahun, masih tinggal separuh..masih agak jauh.tetapi agak 'ambitious' kalau aku memandang umur ini.
...kalau hanya tinggal 20hari,hmm...takde ruang lagi untuk aku 'bermaksiat'
...kalau hanya tinggal 10 jam lagi,huhu...masihkah terbuka ruang pintu taubat.

'ingat mati ingat sakit...ingatlah saat kau sulit...ingat taubat,ingatlah akhirat'-waliband.

8 comments:

Anonymous said...

pakcik..selamat datang ke hari tuamu
hehe

~akuhamba~

Syah said...

1)aku ada jumpa ngn cikgu kelantan yg ajar kelas pemulihan khas utk stdnt yg tercicir... dia ajar aku 1 teknik nak ajar budak yg susah nak hafal sifir... dan alhamdulillah teknik tu berjaya buat bdk2 kelas pemulihan kira soalan darab bahagi tak kira berapa besar pun nombor tu... nanti aku share dlm blog aku...

2)susah aku nak lupa 1 jun... hari aku daftar UPM... hari jadi kwn baik aku... hari jadi kawan aku... hari jadi mak kawan aku... ulangtahun perkahwinan pak sedara aku... hari-hari mau... merepek dah ni... huhuhu... pepun selamat menyambut hari pertambahan umurmu... moga sentiasa berada dlm rahmat dan redha Allah...

3)sedih apa yg berlaku kat konvoi kapal yg kena serang ngn yahudi laknatullah... lg sedih sbb lemahnya kita tak mampu bersama depa... lg bertambah sedih sbb ada antara kita yg hanya berkokok di pelbagai media namun diri kita sendiri masih bergelumang dosa tanpa sebarang usaha... makin laa sedih bila kita hanya hebat berkata-kata namun tindakan tak selaras kata... apo nak dikato...

4)rupa2nya ada betulnya cerita Malaysia la ni dah hampir muflis... dlm berita ckp makin kukuh... bila tanya org bisnes lain lak bunyi... slh sorgnya paklong aku... tak lama lg besar kemungkinan subsidi akan ditarik balik... maybe takpe bg sesetengah org... tp cmne laa nasib depa yg mmg tak mampu dari segi ekonomi... skrg govnmnt tgh usaha cari duit... antaranya mengubah cara bacaan bil TNB daripada bacaan setiap bulan kpd dua bulan... bila 2 bulan penggunaan unit mestilah tinggi... dan 400 unit pertama harga lain... unit seterusnya harga lebih tinggi... aku baru tau smlm... sbb bil aku byk... aku pi TNB... rupa2nya kerajaan arahkan start ogos 2009 mula wat stail cmtu... dan kangar adalah mangsa ujian yg pertama... dan tak lama lg bakal dilaksanakan keseluruh Malaysia... ini pegawai khidmat pelanggan TNB kangar yg ckp... AKU KURANG PUAS HATI DGN PLAN INI... TAK BERBALOI-BALOI... hohoho...

she-G said...

syah : komen komen awak leh??
1)share la y pasal ilmu tu..walopon cik abg org eklantan..tak jmpa g kot ckgu pemulihan gitu...salu komen budak2 slow mate...

2)eh eh..upm eh???taun bile masuk??saya 2002..grad 2005..tp dip je la..huhuuuu

3) hmm...trasa lemah bile tgk brita skrg ni..cuma mmpu berdoa..dan mharap..ALLAH itu maha ADIL

4)yup..my mun keje TNB pun same mengakui..dan ade gak dari sumber2 tah le leh percaya ke tak..cuma yerla..dgr2..betapa pemimpin2 kita ksrg ni teruk berbelanja..asek suruh rakyat jelata berjimat..berhemah..tp depa???hmm...

she-G said...

park chick..maaf baru komen entry park chick..hehehe

ye ke umo park chick dah tue???macam cool je lagi..hehehe..tp tu ar..umur tu hanya ukuran hidup je..moga jgn lupa diri...harap saya pun tak lupa diri same...
trima kasih entry begini

ika sofiyah said...

nak komen komen syah jugak. Kelakarnya cara bacaan TNB. Secara logiknya kalo kita beli lagi banyak lagi rendah harga kita bayar, tapi TNB buat sebaliknya. ish2, parah lagu ni.

Adakah hari ini hari lahir park cik? Selamat hari Lahir.
" semakin lama hidup semakin dekat kita pada kematian"

Syah said...

ok reply komen she-G 1st~

1)insyaAllah nanti share kat blog sy... sila rujuk blog sy nanti...

2)sy masuk upm 2003 grad 2006... pastu bertapa kat upm smpai 2008... dip ke apa ke tak penting... apa yg penting... kejesame... hehehe...

3)kita patut rasa malu sbb kita cuma mampu dok aman damai kat sini... cuma mampu mengecam dan berdoa je...

4)ur mum pun staff TNB gak? emm so konsisten laa ngn citer pegawai khidmat pelanggan TNB kangar... kangar antara mangsa percubaan pertama sblm sebarkan keseluruh malaysia... taknak komen psl cmne kerajaan guna duit rakyat berbelanja... cuma jgn laa wat plan yg ada trick just nak dpt duit lebih... kenapa tak warwar kan benda ni bg semua rakyat tau? mslhnya bukan semua org yg rajin nk check bil secara detail...masa pi kat TNB kangar mmg ramai yg mai sbb heran bil depa mahal... tp sian sbb depa tak perasan pun pelan baru ni...

Syah said...
This comment has been removed by the author.
Syah said...

ok turn ika sofiyah lak~

ok cmni contoh bil terbaru sy:

___________________________________
Bacaan dahulu (11/3/2010) = 29,908
Bacaan terkini (14/5/2010) = 30,443
Penggunaan = 535 kWj

Consump'n tariff A
Unit (400kWj), harga (0.218), amaun = 87.20

Unit (135kWj), harga (0.334), amaun = 45.09

JUMLAH CAJ = RM 132.29
___________________________________

dulu kita penah belajar kat sekolah subjek kemahiran hidup cmne cara nak kira...

400kWj yg pertama harganya cuma RM0.218 je... tapi bila kita guna lebih dari 400kWj... harga dia jadi lain lak... 200 kWj seterusnya jadi RM0.334... jauh beza tu... bukan sikit... so lg byk kita guna lg mahal laa bil...

ok nape bila dorg wat 2 bulan... ambik contoh bil sy... penggunaan sy dlm bil ni utk 2 bulan... sebyk 535kWj... so secara purata sy guna 267.5kWj sebulan... so kalo dikira sebulan... jumlah caj dlm bil sy cuma = 267.5kWj x RM0.218 = RM58.315... kalo dijadikan 2 bulan = RM58.315 x 2 bulan = RM116.63

ok kat sni...

Jumlah kerugian rakyat (keuntungan kerajaan) = RM132.29 - RM116.63 = RM15.66

ini baru 1 rumah... kat malaysia ni ada berapa rumah??? ok kita wat anggaran... misal kata kat malaysia ni ada 10 juta rumah je... RM15 x 10juta rumah = RM150juta sebulan... mudah kan cari duit???

sbnrnya tak kisah pun kerajaan nak wat pelan mesra rakyat ni... sbb senang kita sama2 senang... susah sama2 tanggung... tp yg sakit hati... nape tak maklumkan pelan baru kat paper ke kat buletin utama ke? bgtau laa yg malaysia skrg dah nak bankrap... duit takdak dah... minta tlg rakyat... baru laa telus... rakyat pun takde laa nak marah sgt...

tu tak kira lg bab pendidikan... sampai ada staff mara yg tak dapat gaji... nak wat keje makmal pun tak bleh sbb takdak bajet utk beli radas bahan eksperimen... last2 yg jadi mangsa... budak2 sekolah laa...

p/s:hohoho emo laa lak... sori pakcik guna blog hg... sbb selama ni tak terasa sgt... bila kena kat diri sndiri baru tau... cmne perasaan org yg kena tindas aka tipu...